Центърът Гамалея, който разработи руската ваксина срещу COVID-19 публикува листовката за

...
Центърът Гамалея, който разработи руската ваксина срещу COVID-19 публикува листовката за
Коментари Харесай

Публикуваха листовката за използването на руската ваксина срещу COVID-19 |

Центърът " Гамалея ", който създаде съветската ваксина против COVID-19 публикува листовката за използването ѝ, съобщи РИА Новости.

Ваксината е наречена " Спутник V " в символ на респект към първия в света сателит, изстрелян от Съветския съюз. Ваксината е призната като безвредна и ефикасна от съветските управляващи и учени след двумесечни огромни изпитвания върху хора, резултатите от които обаче не са били обществено притежание.

Преди да бъде употребявано лекарството, пациентите наложително би трябвало да бъдат прегледани от доктор.

Ваксинирането е противопоказно при бременни и кърмещи дами, както и за хора, които имат:

- свръхчувствителност към някоя от съставките;

- тежки алергични реакции;

- остри инфекциозни болести.

Тези, които боледуват от остри инфекциозни болести могат да приложат препарата, откакто са минали към четири седмици от тяхното възобновяване. При леки и остри болести на стомашно-чревния тракт, имунизацията е допустима след нормализирането на температурата.

Ваксината би трябвало да се употребява с нараснало внимание, когато има следните болести:

- хронични чернодробни и бъбречни заболявания;

- тежки нарушавания на ендокринната система (захарен диабет);

- тежки болести на хематопоетичната система;

- епилепсия, инсулти и други болести на централната нервна система;

 -заболявания на сърдечно-съдовата система;

- първоначални и вторични имунодефицити;

- автоимунни заболявания;

- белодробни болести, астма, диабет и метаболитен синдром.

Страничните ефекти са настинка, тресчица, главоболие и общо неразположение. По-рядко се виждат гадене, диспепсия, понижен вкус и нарастване на лимфни възли.

Ваксинацията би трябвало да се направи тук-там, на които може да се приложи антишокова терапия. Срокът на валидност на имунизацията е шест месеца, а рискът от предозиране е дребен. 

Руската ваксина против ковид бе записана на 11 август. Новината бе обявена персонално от президента Владимир Путин по време на държавно съвещание. Той даже съобщи, че имунизацията е сложена на една от дъщерите му и по думите на съветския водач тя се почувствала по-добре.

Ваксината се инжектира интрамускулно на два стадия, с период от три седмици. С тази скица се разрешава образуването на имунитет до две години. 

От Център " Гамалея " оповестиха, че са получили поръчки от повече от 20 страни за закупуване на милиард дози. Оттам прибавиха, че Русия се е договорила за производството на ваксини в пет страни. 

Масовото тестване на първата евентуална ваксина против Covid-19, която получи вътрешно регулаторно утвърждение, ще включва извадка от повече от 40 000 души. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР